Houdbaarheid ballonnen

Zweefduur heliumballonnen

Direct na opblazen met helium blijft een normale ballon gemiddeld tussen de 16-20 uur zweven, binnen normale omstandigheden. Hoe groter de ballon, hoe langer deze zweeft. Hieronder vindt u een handige tabel met verschillende maten.

Inch Centimeter Gem. levensduur (heliumvulling) Gem. levensduur (heliumvulling + HiFloat behandeling)
11 35 14-20 uur 4-8 dagen
16 45 >30 uur 6-10 dagen
24 55 2-3 dagen 14-20 uur
30 65 (rond) 3-4 dagen 14-20 uur

*Opgegeven specificaties zijn gemiddeld (opgegeven door onze fabrikant Qualatex) en afhankelijk van het gewicht wat aan de ballon is bevestigd. Extra decoratie als confetti, linten, etc. kunnen invloed hebben op de zweefduur. Wij geven hier geen garanties op.

Hoogste kwaliteit voor professionals

De ballonnen die wij gebruiken voor onze ballonnendecoraties (voornamelijk van het merk Qualatex / Sempertex) hebben de hoogste kwaliteit en worden gemaakt voor de professionele markt. Ondanks dit blijven de ballonnen ontzettend gevoelig voor invloeden van buitenaf. Onder andere de volgende omstandigheden hebben een nadelig effect op de levensduur van de ballonnen:

 • Temperatuurverschillen
 • Tocht
 • Wind
 • Vocht (condensvorming / regen)
 • Zonlicht
 • Warmte
 • Scherpe voorwerpen
 • Vandalisme
 • Kinderen / huisdieren
Ookal gebruiken we de ballonnen graag op diverse plaatsen, de ballonnen gaan alleen het beste mee op kamertemperatuur. Worden de ballonnen blootgesteld aan bovenstaande elementen, dan kun je verwachten dat ze minder lang meegaan. Heb je pech, dan kan dit maar een dag zijn.

Wil je de ballonnen meerdaags gebruiken? Overleg dit dan met ons. Wij geven je graag alle benodigde informatie en kunnen vaak goed inschatten of de ballonnen aan je verwachtingen kunnen voldoen.

Belangrijke tip: Laat ballonnen 's avonds en 's nachts nooit buiten staan! Door het temperatuurverschil ontstaat er condens en gaan de ballonnen aan elkaar 'plakken'. Ook zullen ze uitzetten wanneer ze warmer worden en krimpen door het afkoelen. Omdat de ballonnen aan elkaar geplakt zitten kan de latex dan scheuren. Ze lopen zachtjes leeg of knallen in de zon.

Wij geven derhalve geen garantie op de houdbaarheid van de ballonnendecoratie; we gaan ervan uit dat je met onze informatie zelf zoveel mogelijk rekening kunt houden, op het moment dat de ballonnen onze deur verlaten kunnen wij dat namelijk niet meer.

Heliumballonnen aan het plafond

Wordt jij ook zo vrolijk van al die heliumballonnen aan het plafond? Wij niet altijd! Heliumballonnen zijn ontzettend gevoelig voor scherpe voorwerpen, zeker als ze net opgeblazen zijn. Laat je een heliumballon tegen het plafond zweven? Zorg dan dat je het hele oppervlak hebt geïnspecteerd op scherpe oneffenheden. Een klein korreltje in de verf kan er al voor zorgen dat een ballon knalt. De grootste boosdoeners zijn;

 • Houten plafonds
 • Houten balken
 • Systeemplafonds
 • Inbouwverlichting*
 • Plafond met korrelstructuur
 • Wind / tocht (waardoor de ballonnen blijven bewegen)
Houdt er rekening mee dan een deel van de ballonnen zou kunnen klappen. Zeker als de temperatuur wat hoger wordt (bijvoorbeeld op een warme dag of met veel gasten) dan zijn de ballonnen extreem gevoelig om te klappen. Helium zet in warmte namelijk sneller uit dan lucht waardoor de ballonnen zullen groeien en daardoor veel kwetsbaarder zijn dan normaal.

Het inspecteren van het plafond kun je het beste doen met een (schone) vlakke hand. Echter de kleinste oneffenheden die je zelf misschien niet voelt kunnen er al voor zorgen dat je ballonnen kunnen knallen.

* Heeft je plafond inbouwverlichting? Zorg ervoor dat je de lampen zeker een uur van tevoren hebt uitgeschakeld.

Oxideren / mat worden

Latex ballonnen zijn gemaakt van 100% natuurlijk materiaal wat betekent dat ze na verloop van tijd zullen oxideren als deze opgeblazen zijn. Dit natuurlijke proces gaat sneller bij warmte en direct zonlicht. Zeker donkere ballonnen kunnen in direct zonlicht meteen hun glans kwijtraken en dof worden. Doorzichtige ballonnen zullen ondoorzichtig worden.

Zorg ervoor dat de ballonnen na afloop van je evenement in de prullenbak verdwijnen.

Garantie

Wij kunnen helaas geen enkele(!) garantie doen dat je ballonnen net zo lang mooi blijven als jij dat wilt, of zoals ze dat de vorige keer bij jou deden. De ballonnen zijn namelijk niet gemaakt van plastic maar van natuurlijk materiaal en breken sneller af als ze opgeblazen zijn omdat de latex dan vele malen dunner is.