Grootste specialist ballonnendecoraties in de Bollenstreek
  Spoedlevering op aanvraag  
  Voor particuliere en zakelijke klanten

Biologisch afbreekbare ballonnen

Heb jij al nagedacht wat er met de ballonnen gaat gebeuren na afloop van jouw feest of evenement? Waarschijnlijk belanden de ballonnen dan in de prullenbak. Omdat onze ballonnen gemaakt zijn van 100% natuurlijke latex gemaakt van het sap van de rubberboom, dragen je ballonnen niet mee aan de Plastic Soup in de natuur.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor niet alle ballonnen in de prullenbak terecht komen. Denk bijvoorbeeld aan het oplaten van ballonnen tijdens een feestelijke of ceremoniële gebeurtenis of om iemand te gedenken. In mindere mate kan het ook per ongeluk gebeuren, zoals losgelaten door kinderen of door de wind. Het is belangrijk om, met oog op onze natuur, ook na te denken over de gevolgen hiervan.

Wees bewust

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat alle ballonnen die worden opgelaten ook weer naar beneden komen. Ook al zijn onze ballonnen 100% biologisch afbreekbaar, het kan heel lang duren voordat een ballon volledig is vergaan. Wij willen onze klanten er daarom op wijzen dat de ballonnen terugkeren in de vorm van zwerfafval.

Alternatieven met ballonnen

Waar ballonnen onder de juiste omstandigheden heel snel af kunnen breken, kan het vaak ook juist heel lang duren. Zeker als je van plan bent grote aantallen ballonnen op te laten, is het misschien ook eens goed om na te denken over alternatieven die ook mogelijk zijn met ballonnen. Graag informeren we jou naar de mogelijkheden.

Tijdens de jaarlijke ballonnenoplating op Koningsdag in Katwijk werden er 500 heliumballonnen losgelaten. Sinds 2017 is dit vervangen door het oplaten van een kroon die later op de dag een andere bestemming krijgt.

Geen plastic

Biologisch afbreekbare ballonnen mogen niet voorzien zijn van plastic. Dit betekent oa. geen plastic sierlint, geplastificeerde kaartjes en/of kunstof snelsluiters. Als alternatief voor het lintje kan een water-afbreekbaar lint worden gebruikt. Dit lint lost op als het nat wordt en zorgt ervoor dat er geen micro-plastics in de natuur terechtkomen.

Meer informatie over water-afbreekbaar lint vindt u op de productpagina van het Eco Balloon Ribbon.

Misvattingen

Vaak wordt er verteld dat ballonnen van plastic zijn en daarmee schadelijk voor de natuur; het is wel belangrijk om de oorzaak te kennen; ballonnen zijn vaak voorzien van een plastic lintje wat uiteindelijk niet verteerd. De ballon zelf verteerd wel, maar helaas kan hier een lange tijd overheen gaan. Ons advies: Niet oplaten in de natuur.

Toegestaan of niet toegestaan?

Sommige gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Er zijn ook gemeenten die dit alleen beoordelen als je een evenementenvergunning hebt aangevraagd. Je kunt het beste even informeren op de website van je gemeente. Van de meeste gemeenten in de buurt van onze winkel is het in ieder geval nog wel toegestaan om ballonnen op te laten.

Branchevereniging "De Groene Ballon"

Samen met andere leveranciers zijn wij aangesloten bij branchevereniging "De Groene Ballon". Het doel van deze vereniging is om klanten bewust te maken over de gevolgen van het oplaten van ballonnen. Tevens vindt u meer informatie op de website van De Groene Ballon: www.degroeneballon.org