Biologisch afbreekbare ballonnen

Er wordt veel gespeculeerd over het oplaten van ballonnen in de lucht. Vaak wordt dit gedaan door milieuactivisten of mensen die meegesleurd worden door verhalen van anderen. Maar als het uit komt op het doen van onderzoeken, dan gebeurt er te weinig.

Ballonnen zijn niet van plastic

Vaak wordt gedacht dat ballonnen van plastic zijn. Dat is niet zo! Latexballonnen worden gemaakt van 100% puur latex met natuurlijke kleurstoffen. Plastic is niet verteerbaar, latex wel. Een ballon verteert ongeveer net zo snel als het blad van een eikenboom!

¨Een ballon verteert ongeveer net zo snel als het blad van een eikenboom.¨

Hoe gevaarlijk is latex voor vogels of dieren?

Latex is een natuurproduct en is dus afbreekbaar. Dat betekent dat een ballon die opgegeten wordt niet eeuwig in de maag zal blijven zitten. Sterker nog, door het maagzuur zal de ballon nog sneller verteren. Helaas is er geen voldoende onderzoek gedaan naar dit probleem en is het niet te zeggen of er daadwerkelijk vogels sterven door het inslikken van ballonnen. Als het probleem werkelijk zo groot is als dat 'wordt gezegd', zouden deze resultaten allang bekend moeten zijn.

Ballonnen niet alleen afkomstig uit Nederland

De meeste ballonnen die worden gevonden zijn op strand. Deze ballonnen worden aangevoerd via de Noordzee en met name na een westerwind worden er veel vondsten gemeld door natuurorganisaties. Het gevolg is dat wij meteen worden aangekeken op dit probleem. Dit is niet geheel onterecht, maar de ballonnen zijn natuurlijk niet alleen afkomstig uit Nederland. Aangezien het wateroppervlak op deze aardbol groter is dan het aardoppervlak en er wereldwijd ballonnen worden losgelaten, is het vanzelfsprekend dat de ballonnen niet alleen afkomstig is uit Nederland. En al zeker niet tijdens een westerstorm.

Wist u dat het Nederlandse marktaandeel in de wereldwijde ballonnenbranche helemaal niets voorstelt en dat het overzee op iedere hoek van de straat mogelijk is om een ballon te kopen? Hoeveel ballonnenwinkels ken jij er in Nederland?

Lintjes het grootste probleem

Het grootste probleem is dat er lintjes aan de ballonnen worden bevestigd. Kluwen van lintjes die bij elkaar komen omdat deze niet verteren, zijn gevaarlijk voor dieren. Dieren kunnen hierin verstrikt raken en uiteindelijk sterven.

Oplossing van het probleem van lintjes

Sinds kort is er een oplossing op de markt gekomen: water-afbreekbaar lint. Dit lint is fragieler dan snellint/cadeaulint, en breekt direct af wanneer het in aanraking komt met water.

Met de komst van dit nieuwe product is het oplaten van ballonnen helemaal niet meer zo slecht als wordt gedacht. Wij hopen dan ook dat steeds meer collega's gebruik gaan maken van dit lint zodat het probleem echt is opgelost.

Bekijk de productpagina van het Eco Balloon Ribbon wat wij standaard voor oplatingen gebruiken!

Branchevereniging "De Groene Ballon"

Samen met andere leveranciers zijn wij aangesloten bij branchevereniging "De Groene Ballon". Het doel van deze vereniging is om samen een oplossing te vinden in de discussie die is ontstaan door verschillende milieubewegingen. Het doel is om het publiek juist te informeren en geen leugens de wereld in te helpen. Voor vragen door de pers wijzen wij u daarom ook door naar De Groene Ballon. Ook raden wij iedereen die actief is in de ballonnenbranche aan om lid te worden van deze vereniging. Meer informatie: www.degroeneballon.org

Vragen?

Mocht u vragen nog vragen hebben naar aanleiding van deze tekst, neem dan alstublieft contact met ons op via telefoonnummer 071-406 06 16 of via onze contactpagina.